D’on venim?

D'on venim?

Se sap que a Terrassa es ballaven bastons des de fa molts anys (són citats l’any 1840). En aquestes dates s’havien ballat acompanyats d’un violí, instrument molt poc utilitzat en aquests balls. Abans d’aquesta data també hi havia hagut colla de ball de bastons, que no es pot documentar ja que es van cremar tots els arxius de l’època. Les primeres dades que fan referència a aquest ball les trobem a les festes de Corpus i van lligades a la vida dels diferents gremis de la ciutat.

L’any 1919 es creà una colla bastonera que ballà continuadament fins el 1956, any en què es va desfer; a partir d’aquí només es ballà esporàdicament. Durant aquesta època coincidiren dues colles bastoneres a Terrassa: la del Coro Vell i la de la Coral els amics.

Van ser alguns dels integrants dels antics grups els que ens van ensenyar posteriorment als actuals Bastoners de Terrassa.

A Terrassa, el 1976 l’Ajuntament va deixar d’organitzar la Festa Major; llavors un grup de gent van decidir recuperar la cultura popular de la ciutat. Uns es van dedicar als castellers, altres, al drac, i el Marc Galí, als bastoners. La colla actual sortí a ballar al carrer per primer cop el dia de Sant Jordi de l’any 1981 acompanyats amb música de gralles.